April 1, 2020

Masalah dan Penyakit Orang Tua yang Sering Dihadapi

Dalam kehidupan sehari-hari, sering didapati masalah kesihatan tertentu yang hanya dialami hanya oleh golongan umur, jantina, atau kumpulan etnik tertentu. Penemuan seperti ini menjelaskan bahawa penyebaran masalah kesihatan ternyata dipengaruhi oleh ciri-ciri yang dimiliki oleh manusia yang terjejas oleh masalah kesihatan ini. Sekarang khusus mengenai masalah dan penyakit pada orang tua, terdapat perbezaan sifat atau keadaan ciri seseorang / individu.

Mengenai proses penuaan (proses penuaan) adalah proses menghilangkan perlahan – keupayaan rangkaian membaik pulih sendiri / menggantikan dan mengekalkan fungsi normalnya supaya ia tidak dapat menahan jangkitan dan memperbaiki kerosakan yang dialami.

 

14 Masalah fizikal harian yang sering dijumpai di kalangan orang tua

Nampaknya tidak lagi rahsia umum jika seseorang dikatakan sudah tua, maka mereka sudah biasa dengan pelbagai penyakit degeneratif dan masalah fizikal yang mungkin telah meruntuhkan tubuhnya pada masa ini. Dalam perkara berikut, saya akan menerangkan beberapa masalah yang paling sering diadukan di kalangan warga tua.

  1. Mudah jatuh

Sekiranya seseorang sudah tua dan dikatakan sudah tua, maka struktur tulang yang membentuk kerangka badan kadang-kadang tidak lagi mampu menanggung bebannya, jadi orang tua sering mengeluh. Tetapi bukan sahaja tulang tetapi otot dan lain-lain juga sangat berpengaruh.

2. Mudah letih

Mudah berasa letih, kerana sistem metabolik tua tidak sempurna kerana ia adalah mudah. Jadi, penyebab orang tua mudah letih adalah kekurangan nutrisi dan pengeluaran tenaga untuk tubuh telah berkurang.

3. Kesakitan dada

Kesakitan dada di sini juga boleh ditafsirkan sebagai tanda penyakit jantung, ke arah penyakit saluran darah. tetapi perlu diingat bahawa kesakitan dada juga boleh disebabkan oleh masalah perut. Contohnya gastrik.

4. Masalah mental

Selalunya mencari nenek yang suka marah, atau selalunya berbunyi sendirian hehehe. Ini boleh dicetuskan kerana pada orang tua masalah utama ialah kadang-kadang kehendak itu tidak lagi dapat disokong oleh kekuatan fizikal, menyebabkan dia sering marah jika keinginannya tidak dipatuhi.

5. Palpitasi

Jantung sering melekap, adalah satu tanda kelainan pada otot jantung, sebagai kelemahan otot jantung maka pampasan jantung adalah berdebar-debar ketika melakukan aktivitas fisik yang berlebihan.

6. Bengkak kaki bawah

Masalah dan penyakit pada orang tua yang sering dikeluhkan juga adalah pembengkakan kaki yang lebih rendah, ini boleh disebabkan oleh penyakit sendi, aka reumatik, dll, atau juga kerana masalah dengan peningkatan asid urik.

7. Kurang sakit belakang atau belakang

Aduan sakit pinggul atau sakit belakang aka gout juga sinonim dengan nenek dan orang tua sudah tahu jika satu hari penyakit ini biasanya merupakan aduan utama jika ia menjadi nenek. Penyebabnya adalah saraf pincang atau aduan tulang belakang yang lain.

8. Sakit di sendi pinggul

Seperti kesakitan di bahagian belakang atau belakang, sakit belakang yang rendah juga sering dikeluhkan, ini mungkin disebabkan oleh hakikat bahawa orang tua ini sering duduk.

9. Menurunkan berat badan

Tidak dapat dinafikan, badan yang sihat dan sihat tidak akan bertahan lama, kerana secara beransur-ansur otot sebagai penyusun kerangka dan menentukan berat badan akan mengalami pengecutan. Oleh itu, sangat penting untuk mempersiapkan diri untuk perubahan dalam tubuh yang akan berlaku jika anda sudah tua.

10. Sukar untuk menahan urin

Urinin adalah satu perkara yang semulajadi dan apa yang mengawal air kencing adalah otot yang disebut spingter dalam pundi kencing. Pada lelaki ada nama kelenjar prostat dan aduan utama pada lelaki tua adalah penyakit prostat yang menyebabkan kadang-kadang tidak dikendalikan oleh air kencing.

11. Gangguan dalam ketajaman penglihatan

Alias ​​yang dekat dengan mata adalah mata aduan yang juga sering diungkapkan oleh orang yang tua. Ini disebabkan oleh otot mata yang telah mula luntur.

12. Kehilangan pendengaran

Ibu bapa, terutama orang tua pasti mengalami penurunan dalam fungsi badan, contohnya dalam penurunan fungsi pendengaran.

13. Gangguan tidur

Orang tua sering mengalami tekanan, yang menyebabkan dia kesulitan tidur, terutama orang tua memikirkan keadaan anak-anak mereka yang tidak pernah datang untuk melawatnya.

14. Aduan aduan

aduan-aduan

Orang tua sering mengalami aduan di kepala yang pening, ini boleh disebabkan oleh pengaruh hormon atau akibat hipertensi sehingga ia menjadi sakit kepala.

Kita perlu tahu bahawa, lebih baik tahap pendidikan formal yang diperoleh oleh warga tua secara tidak langsung akan mengurangkan morbiditi dan kematian. Ini disebabkan oleh tahap kemakmuran dan kesedaran untuk kehidupan yang lebih sihat.

Jangan Lupa Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *